Noorderlicht Internationaal Fotofestival te zien in Nes

NES (NOARDEAST-FRYSLÂN) – Van 4 september tot en met 31 oktober is er een nieuwe bijzondere expositie in Theaterkerk Nes te zien, namelijk het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021. Theaterkerk Nes is net als de kerk in Wierum één van de locaties van de Waddenroute. Vertrekkend vanuit de fotografie richt het festival zich op het hele spectrum van het beeld, zowel analoog als digitaal. Noorderlicht wil onder andere nieuwe horizonnen creëren waarin mens en technologie verder verstrengeld raken.

Noorderlicht Internationaal Fotofestival te zien in Theaterkerk Nes
nieuwe bijzondere expositie in Theaterkerk Nes te zien, namelijk het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021.

In Theaterkerk Nes zijn 10 werken te zien van 3D-kunstenaar Frederik Heyman en fotograaf Aristides Schnelzer. In ‘A Speculative Present’ verkent Frederik Heyman de gespannen relatie tussen mens en technologie en het verlangen van de mensheid om te overwinnen. Hij gebruikt fotogrammetrie om digitale werelden te ensceneren met oude relikwieën. Door mechanisch aangestuurde bewegingen en getimede tekst te verwerken in 3D-scans creëert hij een meeslepende digitale wereld.

Scènes lijken eindeloos voort te leven zonder begin- of eindpunt en tonen situaties waarin menselijke lichamen zijn verbonden met complex uitziende machines. Het zijn dystopische taferelen en de kijker kan alleen maar speculeren wie de controle heeft. Heymans beelden, of ze nu gebaseerd zijn op feiten of fictie, vragen ons hoe we onszelf willen herinneren. Voor Heyman is de 3D-scan niet alleen een middel om het verleden te bewaren, maar ook om het heden te herbeleven en de toekomst vorm te geven.

Aristides Schnelzer laat in zijn serie ‘Medical Engineering’ zien dat de technologische vooruitgang kritisch bekeken moet worden, maar dat deze aan de andere kant ongelooflijke mogelijkheden biedt. Zeker in de medische wereld wordt steeds meer futuristisch aandoende technologie ontwikkeld. Exoskeletten die mensen met een dwarslaesie weer laten lopen, bionische prothesen die aangestuurd worden door zenuwimpulsen, robots die patiënten helpen na een beroerte, 3D-printers die organisch weefsel printen. Waar eindigt dit en heeft het allemaal ook daadwerkelijk meerwaarde voor patiënten en hulpbehoevenden? Aristides Schnelzer laat met doordringende en isolerende blik zien dat wetenschap langzaam op fictie begint te lijken.

De expositie is elke zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur te bezichtigen in Theaterkerk Nes. Toegang is gratis.

Voor meer informatie en andere deelnemende locaties, zie: www.noorderlicht.com