Nieuw in 2024: Tentoonstelling ‘De laatste dagen van de dorpsgek

In samenwerking met GGZ Friesland presenteert Theaterkerk Nes van 11 maart t/m 2 juni 2024 de tentoonstelling ‘De laatste dagen van de dorpsgek’. Deze tentoonstelling is gebaseerd op het werk van schrijfster en antropologe Anne-Goaitske Breteler, die de afgelopen jaren vanuit een historisch perspectief onderzoek deed naar de mentale gezondheid op het Friese platteland door de eeuwen heen.

nieuwe tentoonstelling 'De laatste dagen van de dorpsgek'
Een nieuwe tentoonstelling in 2024: ‘De laatste dagen van de dorpsgek’

Over dit thema publiceert Breteler in 2024 eveneens het gelijknamige boek ‘De laatste dagen van de dorpsgek’. In dit boek duikt ze in de geschiedenis van het Friese platteland en onderzoekt ze hoe men in vroegere tijden omging met geestelijke (on)gezondheid en hoe men nu omgaat met ditzelfde thema. Hoe kan het dat er relatief veel suïcides op het platteland voorkomen, in tegenstelling tot een relatief lage aanspraak op de ggz? Waar is de dorpsgek gebleven? En waar ligt de grens tussen ‘krankzinnig’ gedrag en ‘anders zijn’?

In de tentoonstelling komen ook deze vragen aan bod. Gedurende de tentoonstelling is er een interessante randprogrammering waarbij op verschillende wijzen wordt gekeken naar het thema mentale gezondheid. De ene keer muzikaal en luchtig, de andere keer theatraal of verdiepend.

Abonneer op onze nieuwsbrief of houd onze website in de gaten voor meer info over openingstijden, events en activiteiten.