Laden Evenementen

Outsiders art festival 0.0

1 juni 2024 @ 11:00 – 22:00

Informatie

1 juni 2024 11:00 – 22:00
Theaterkerk Nes
Wiesterwei 2
Nes, Noardeast-Fryslân 9143WJ Nederland
Theaterkerk Nes

Op 1 juni vindt in en rondom Theaterkerk Nes de eerste editie van het Outsiders art festival plaats! Het festival is de afsluiter van de periode dat de tentoonstelling ‘De laatste dagen van de dorpsgek’ te zien was in Theaterkerk Nes. Deze tentoonstelling over mentale gezondheid op het platteland, samengesteld door Anne-Goaitske Breteler n.a.v. haar onderzoek over dit thema, is door een breed publiek goed ontvangen.

Voor het Outsiders art festival is een divers programma samengesteld. Vanzelfsprekend is de tentoonstelling ‘De laatste dagen van de dorpsgek’ te bezoeken. Daarnaast zijn er heel diverse activiteiten.Blokkenschema

11.00 – 16.30 uur bezoek tentoonstelling ‘De laatste dagen van de dorpsgek’

Geestelijke (on)gezondheid op het platteland is een thema van alle tijden. Hoe ging men vroeger om met mensen die ‘mei de kop op ‘e rin’ waren? Speelde armoede of rijkdom hierin een bijzondere rol? Wat deed men met verborgen leed, welke rol speelde de psychiatrie door de jaren heen en waar is de dorpsgek eigenlijk gebleven?

‘De laatste dagen van de dorpsgek’ is een taboedoorbrekende interactieve tentoonstelling waar je meer leert over deze thema’s. In de tentoonstelling wordt geprobeerd woorden te geven aan dit beladen thema, waarbij een koppeling wordt gemaakt naar het heden.

11.00 – 16.30 uur expositie atelier Eebuurt

Zo exposeren de deelnemers aan de schilderworkshop die atelier Eebuurt gegeven heeft in Theaterkerk Nes doorlopend (10.00 – 17.00 uur) hun gezamenlijke werk. Zij hebben creatief gereflecteerd op de tentoonstelling vanuit hun eigen ervaring, associaties en relatie met thema mentale gezondheid.

11.00 – 12.00 uur Live vraaggesprek met Anne-Goaitske Breteler

Bezoekers kunnen ook aanschuiven bij een live vraaggesprek (11.00 – 12.00 uur) met Anne-Goaitske Breteler en diverse gasten die een rol hebben gespeeld tijdens de tentoonstellingsperiode. O.a. vrijwilligers, workshopgevers en andere betrokkenen blikken terug op de afgelopen maanden, waarin vrijuit gesproken is over het thema mentale gezondheid en verschillende taboes zijn doorbroken. Een zitplek kost €4,50.  Aanmelden kan hier.

12.00 uur Versgebakken schar

De gebroeders Groen uit Paesens-Moddergat komen vanaf 12.00 uur langs om vis te bakken.

12.30 – 16.30 uur Shiatsu en stoelmassage-demonstraties

Wytske Zaal geeft shiatsu en stoelmassage-demonstraties. Maak kennis van het belang van contact, zowel sociaal als fysiek. Aanraking verandert je gemoedstoestand en vraagt om de ander toe te laten. Een aangename oefening om je eens aan over te geven (12.30 tot 16.30).

13.30 – 16.30 uur Mini-expeditie Ziltepad: wandelen en het ware geluk

Voor wie meer wil weten over de connectie tussen bewegen en geluk is er de mini- expeditie ‘Het Ziltepad: Wandelen en het ware geluk’. Sociaal psycholoog Anneke Augusteijn vertelt tijdens deze expeditie meer over bewegen, de werking van het brein en over (on)gelukkig zijn. De expeditie duurt van 14.00 uur (13.30 uur inloop) tot 16.30 uur. Deelname bedraagt €9,50. Bestel hier je tickets!

14.00 uur Gedichten van Oebele Riemersma

Oebele Riemersma, dichter en schilder komt voordragen uit eigen werk.

14.00 uur Mindful spinnen

Pytsje van der Hem van de Tuin van de Toekomst in Jorwert komt tijdens het Outsiders art festival langs om een workshop Mindful Spinnen te geven. Misschien heb je zelf nog wel een oud spinnewiel op zolder staan, zonder te weten hoe het nou eigenlijk moet: spinnen.

Van wol tot draad, van schaap tot muts of trui. Pytsje begon een aantal jaar geleden met experimenteren met wol van eigen schapen, wat ze verfde met planten uit eigen tuin en waar ze vervolgens zelf een trui van breidde. Dat bleek naast een heel nuttige vaardigheid ook nog eens erg mindful te zijn!

Tijdens de cursus Mindful Spinnen kun ook jij kennismaken met dit bijzondere ambacht. Deelname is gratis, je kunt tijdens het Outsiders art festival gewoon aanschuiven.

15.00 uur Optreden Bauke & Marian

Een kort optreden van Bauke (gitarist van de GGZ-band) en Marian (Atelier Eebuurt)

20.00 uur Avond met Iers concert

De dag wordt afgesloten met een Iers concert door het duo Kieran Goss en Annie Kinsella (aanvang 20.00 uur). Dit Ierse duo treedt op met hun programma ‘Oh, The Starlings… Songs and stories from Ireland’. Kieran Goss is één van Ierlands meest geliefde performers. Samen met zangeres Annie Kinsella zorgt hij voor betoverende live optredens met schitterende liedjes, grappige en aangrijpende verhalen en wonderschone harmonieën die de luisteraar laat transporteren naar een andere wereld. Bestel hier je tickets!