Laden Evenementen

Lezing ‘De traanjagers’ door schrijfster Anne-Goaitske Breteler (uitverkocht)

6 september 2023 @ 19:30 – 21:00

Informatie

6 september 2023 19:30 – 21:00
Theaterkerk Nes
Wiesterwei 2
Nes, Noardeast-Fryslân 9143WJ Nederland
Theaterkerk Nes

Ontdek het bijzondere verhaal achter ‘De traanjagers’ van schrijfster en antropologe Anne-Goaitske Breteler. Duik in de verhalen van de naoorlogse walvisvaart en verken de gelijknamige tentoonstelling in Theaterkerk Nes, die het boek visueel tot leven wekt. 

Bestel uw tickets (€15,00 per stuk, incl. 1 consumptie) hieronder via deze website. Het boek ‘De traanjagers’ is te koop op locatie. Signeren is mogelijk. 

De traanjagers

Als scholier werkte Anne-Goaitske Breteler in café De Bûnte Bok, voorheen een walvisvaarderscafé. De ornamenten in het café in het Friese dorpje Lioessens en de sterke verhalen van de stamgasten maakten dat ze gefascineerd raakte door het recente walvisvaartverleden. Een verleden waaraan wij tegenwoordig niet graag meer terugdenken, ondanks dat de walvisvaart in de tijd van wederopbouw een bijdrage leverde aan de Nederlandse economie en identiteit.

Breteler bezocht een handvol nog levende walvisvaarders thuis, en beschrijft in haar boek op stilistisch fraaie wijze de herinneringen die zij op hoge leeftijd nog hebben. De sfeer aan boord, de achtergronden en motieven van de vaarders, en de avonturen in de havens die onderweg werden aangedaan passeren de revue. Evenals de walvisjacht zelf. Maar ook de twijfel en ambivalentie die tot op de dag van vandaag als een schaduw over de jeugdherinneringen hangen.

Anne-Goaitske Breteler

Anne-Goaitske Breteler (1996) groeide op aan de voet van de zeedijk in het Noordoosten van Friesland. Ze verruilde de kleigrond voor de hoofdstad om daar Culturele Antropologie en Publieksgeschiedenis te studeren. Inmiddels is ze terug in Noordoost Friesland, van waaruit ze haar projecten bewerkstelligt. Ze blijft sterk gebonden aan haar geboortegrond en vertegenwoordigt de brug tussen platteland en stad. Zo is Breteler meermaals te gast bij programma’s als NPO’s Op1 en Spijkers met koppen van Radio 2. In 2022 bracht Breteler samen met actrice Anna Drijver de Podimo podcast ‘Traanjagers‘ uit.

Foto: Arie Bruinsma