Laden Evenementen

Inspiratiesessie: ‘Vissers met respect voor de zee’ door De Goede Vissers

26 november 2023 @ 15:00 – 16:00

Informatie

26 november 2023 15:00 – 16:00
Theaterkerk Nes
Wiesterwei 2
Nes, Noardeast-Fryslân 9143WJ Nederland
Theaterkerk Nes

Veel visbestanden zijn de afgelopen jaren sterk achteruitgegaan. Dat kan komen door waterstaatkundige werken, klimaatverandering en vermindering van de voedingsstoffen in het water. En de moderne visserij met steeds grotere schepen, zwaardere vistuigen en nieuwe opsporingsmethoden heeft daar zeker aan bijgedragen.

Er zijn vissers die het anders willen. Zij willen slimmer vissen en alleen grote volwassen vissen vangen met zo weinig mogelijk schade aan bodem, zeemilieu, vogels en zeezoogdieren. Deze vissers willen werken aan een gezonde visserij in een gezonde zee. En een goed gezinsinkomen verdienen met mooie vis, zonder nadelige effecten voor de natuur en biodiversiteit. Dit zijn Goede Vissers.

De visser maakt het verschil
Vis van Goede Vissers gaat niet alleen over de soort vis die je koopt. Het maakt heel veel uit hoe de vis gevangen is, waar en wanneer. De visser maakt daarbij het verschil. Hij kiest immers zijn vismethode, maaswijdte, vistijden, vislocaties, treksnelheid et cetera. Door zorgvuldiger te vissen kunnen de kosten lager zijn. Maar de vangst is ook minder.

En de vis die de één laat zwemmen wordt door een ander opgevist. Daarom zijn extra stimulansen nodig voor vissers die zorgvuldig willen vissen. Zodat hun bedrijven niet alleen ecologisch maar ook economisch duurzaam kunnen zijn.

Goede Visser Barbara Rodenburg neemt jullie mee in het verhaal van Goede Visserij en opent graag een betekenisvol gesprek met de zaal, zodat iedereen geïnspireerd weer naar huis kan! Iedereen kan namelijk op haar of zijn manier bijdragen aan goede visserij. Deze inspiratiesessie is de openingslezing van Winter-BROED. Toegang tot de inspiratiesessie is inclusief entree voor de tentoonstelling Atelier Natuerlik Fryslân 2050. En er is visbakkerij van lokale vis!

Meer over Barbara Rodenburg: Samen met haar partner Jan wijdt ze haar leven aan hun kleine vissersbedrijf en het behoud van traditionele kleinschalige visserij op de Waddenzee. Zij zien hun producten als hun belangrijkste ambassadeur. Rondom die producten bouwen ze nieuwe allianties met consumenten en chefs. Zij hebben ook een eigen restaurant in de haven van Lauwersoog.

Bestel uw tickets (€10,00 per stuk) hieronder via deze website.

Winter-BROED
Deze inspiratiesessie is tevens de openingslezing van Winter-BROED, biodiversiteitsweken. Met een expositie, inspiratiesessies en een Winterfest dompelen we Theaterkerk Nes twee weken lang om tot een winters biodivers festijn. Bekijk het programma van Winter-BROED via broed.frl/winter