het presenteren van Gaia van Luke Jerram
Laden Evenementen

Gaia by Luke Jerram

25 mei 2022 @ 00:00 – 00:00

Informatie

25 mei 2022 00:00 – 00:00
Theaterkerk Nes
Wiesterwei 2
Nes, Noardeast-Fryslân 9143WJ Nederland
Theaterkerk Nes

In samenwerking met Sense of Place presenteert Theaterkerk Nes van 25 mei t/m 11 juni 2022 Gaia van Luke Jerram. Theaterkerk Nes is een van de locaties van het project ‘100 dagen Gaia’. Laat je verwonderen; Bekijk, hoor en ervaar Gaia op de donkerste plek van Nederland.

Gaia is een rondreizend installatie van de Britse kunstenaar Luke Jerram. Met haar indrukwekkende 7 meter doorsnee vertoont Gaia NASA-beelden van het aardoppervlak en biedt de mogelijkheid om onze planeet op deze schaal te zien, zwevend in drie dimensies. Een speciaal gemaakte compositie van de met een BAFTA-prijs bekroonde componist Dan Jones wordt tijdens de expositie afgespeeld. In de Griekse Mythologie is Gaia de personificatie van de Aarde. Gaia reisde eerder al de wereld over en was onder andere te zien in het Houston Museum of Natural Science, USA en tijdens de UN Climate Change Conference UK 2021 in Glasgow.

Gaia creëert een gevoel van het Overview Effect, dat voor het eerst werd beschreven door auteur Frank White in 1987. Gemeenschappelijke kenmerken van de ervaring zijn een gevoel van ontzag voor de planeet, een diepgaand begrip van de onderlinge verbondenheid van al het leven, en een hernieuwd gevoel van verantwoordelijkheid om voor de natuur en het milieu te zorgen. Ook werkt het kunstwerk als een spiegel voor onze huidige samenleving. Gaia laat zien hoe alle samenlevingen met elkaar verbonden zijn en laat ons nadenken over de vraag: Hoe gaan we met onze aarde om?  Hoe kunnen we goede voorouders zijn en een toekomstbestendige erfenis nalaten? 

Openingstijden op een rijtje:

  • Maandag 11.00-17.00
  • Dinsdag 14.00 – 17.00
  • Woensdag 12.00 – 17.00
  • Donderdag 10.00-17.00
  • Vrijdag van 10.00-17.00
  • Zaterdag  11.00-17.00 (laatste dag voor bezoekers Gaia in Theaterkerk Nes)
  • Zondag gesloten

Let op: Houdt er rekening mee dat tijdens uw bezoek aan Gaia, een trap op- en af moet lopen. De expositie is helaas niet toegankelijk met een rolstoel.

Gaia is toegankelijk voor groepen. Neem contact op met Marije (marije@theaterkerknes.nl) en vraag naar de mogelijkheden.

Gaia is ontwikkeld in samenwerking met het Natural Environment Research Council (NERC), Bluedot en the UK Association for Science and Discovery Centres. In samenwerking met Culture Liverpool and Liverpool Cathedral.

Mede mogelijk gemaakt door

FMF - Friese Milieu Federatie - FMFQOP koppelt kansen in Noordoost-Fryslân – Regiodeal Noordoost-Fryslân - QOP