Anne-Goaitske Breteler presenteert: In nuvere nacht

In Theaterkerk Nes wordt op donderdag 8 oktober het Friese kinderboek In nuvere nacht gepresenteerd. Schrijfster Anne-Goaitske Breteler (Nes, 1996) verwerkte heden en verleden tot een spannend Fries verhaal voor kinderen vanaf 8 jaar. Het boek is een geschenk aan de ruim vijfhonderd leerlingen van groep 5 in de gemeente Noardeast-Fryslân, op initiatief van de projectgroep ‘Jou in bern in boek’.

Friese kinderboek In nuvere nacht gepresenteerd.
In Theaterkerk Nes wordt op donderdag 8 oktober het Friese kinderboek In nuvere nacht gepresenteerd.

Verhaal

De tienjarige Lyske lijkt op het meisje dat Rembrandt van Rijn schilderde op de Nachtwacht. Rembrandt maakte zijn bekende kunstwerk in de Gouden Eeuw. Nu, zo’n vierhonderd jaar later, zal het team van Nachtwacht360 het werk van Rembrandt namaken met foto’s. Ze hebben Lyske gevraagd om als model mee te doen aan het project.

Lyske heeft geen idee wat haar te wachten staat. Als ze ’s nachts na de fotoshoot in een Amsterdams hotel blijft slapen, maakt geblaf haar wakker in het jaar 1641. Samen met Rakker – de hond op de Nachtwacht – en zijn baasje Cornelia, beleeft Lyske een nuvere nacht.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd. Foto’s van het project Nachtwacht360 wisselen zich af met bekende schilderijen uit het Rijksmuseum. Bovendien heeft kunstschilder Gerrit Breteler speciaal voor dit boek het meisje op de Nachtwacht nageschilderd. Het proces van de eerste schets tot het uiteindelijke schilderij is opgenomen in het kinderboek.

Jou in bern in boek

Net als vorig jaar organiseert de gemeente Noardeast-Fryslân in samenwerking met Bibliotheken Noord Fryslân de boekenactie om meertalige taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Het is voor het eerst dat er op initiatief van deze groep een kinderboek geschreven is. Daarbij zullen de scholen naast een passend educatieplan, ditmaal ook een korte online les meegestuurd krijgen, waarin de schrijfster vertelt over In nuvere nacht.

Boekpresentatie

Anne-Goaitske Breteler reikt op 8 oktober om 10.15 uur samen met wethouder Pytsje de Graaf het eerste exemplaar uit in Theaterkerk Nes – waar momenteel de tentoonstelling Nachtwacht360 te zien is – in het bijzijn van groep 5 van De Wrâldwizer uit Oosternijkerk.