Dit evenement heeft al plaatsgevonden.
Werkgroep Twirre nodigt de inwoners van Gemeente Noardeast Fryslan wederom uit om samen acties te bedenken en uit te voeren om je eigen leefomgeving gezonder en mooier te maken door te werken aan biodiversiteit in de regio. We hopen met deze tweede Twirre bijeenkomst op woensdag 11 september de eerste te evenaren!
De bijeenkomst waar burgers, verenigingen, dorpsbelangen, ondernemers, scholen, boeren en andere geïnteresseerden worden uitgenodigd vindt plaats in Theaterkerk Nes. Naast inspirerende voorbeelden van boeren, dorpsbewoners en andere ondernemers over initiatieven die al gaande zijn is het doel van de avond om naar huis te gaan met een huiswerkopdracht.
De huiswerkopdrachten zijn kleine stapjes om bewuster met onze omgeving om te gaan en zelf de handen uit de mouwen te steken. Als iedereen iets doet kan dat ongelofelijk veel impact hebben, zo is de overtuiging van werkgroep Twirre. De werkgroep hoopt hiermee een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke wens tot meer biodiversiteit.
De werkgroep is daarnaast van mening dat niet alles af hoeft te hangen van initiatieven van bijvoorbeeld gemeente of provincie, maar dat juist bewoners zelf heel veel kunnen doen op eigen initiatief.
Bij de huiswerkopdrachten kun je denken aan het gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, bermen en tuinen met bloemen inzaaien die goed zijn voor insecten en vogels, een bedrijfsbezoek met een schoolklas aan een boer die goed met de natuur samenwerkt, een kunstwerk maken van plastic uit de natuur, een avond lokaal koken voor bewoners van een verzorgingshuis of samen een middag zwerfafval oprapen.
Alle initiatieven worden vastgelegd en op een latere bijeenkomst weer gedeeld met elkaar om zo steeds meer kleine en grote initiatieven te realiseren en elkaar te inspireren. Uiteraard wordt er een nulmeting in het gebied gedaan zodat later ook daadwerkelijk de impact gemeten kan worden zowel wetenschappelijk als sociaal.
In werkgroep Twirre zitten Anke Bijlsma – Cultureel ondernemer uit Nes, Klaaske de Groot – Schapenhouder, projectmedewerker Waadrâne en docent groen onderwijs uit Raard, Hans Kroodsma – Melkveehouder in Jannum en voorzitter Agrarisch Collectief Waadrâne, Wim Hiemstra namens de Provincie Fryslan en Wini Weidenaar – oorspronkelijk bewoonster uit Niawier en ondernemer. De werkgroep werkt nauw samen met Agrarisch Collectief Waadrâne.
0 reacties