Theaterkerk Nes ontvangt subsidie voor verbouwing

Theaterkerk Nes ontvangt een subsidiebeschikking van gedeputeerde Johannes Kramer uit het Leader programma. LEADER is een onderdeel van het overkoepelende Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 (POP3). Het programma is een Europees subsidieprogramma dat op […]

Written By Jorrit de Jong

On 6 december 2018
"

Verder lezen

Theaterkerk Nes ontvangt een subsidiebeschikking van gedeputeerde Johannes Kramer uit het Leader programma. LEADER is een onderdeel van het overkoepelende Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 (POP3). Het programma is een Europees subsidieprogramma dat op de ontwikkeling van het platteland in brede zin is gericht. 

Woensdagochtend, op de verjaardag van Sint, overhandigde Johannes Kramer, gedeputeerde van de provincie Fryslân, de beschikking aan Anke Bijlsma, directeur van Theaterkerk Nes. Met de subsidie is de oude Gereformeerde kerk ‘De Hoekstien’ in Nes tot ‘Theaterkerk Nes’ omgebouwd.

In heel Nederland verliezen 1000 tot 1200 kerkgebouwen hun oorspronkelijke functie in de komende 10 jaar. Alleen al voor Fryslân (totaal 770 kerkgebouwen) gaat het om ongeveer honderd gebouwen in diezelfde periode. Dé grote vraag is wat er met al die kerken moet gebeuren. Een ontwikkeling is om leegstaande kerken een andere invulling te geven. Dat gaat erg moeizaam met middelgrote of grote kerken op het platteland. De herbestemming van deze kerk tot theaterkerk is daarop een positieve uitzondering. De Provincie Fryslân, in samenwerking met Steunpunt monumentenzorg, ondersteunt de herbestemming van leegstaande kerken.

Noordoost Fryslân is een nieuw cultureel theater rijker. Als directeur en programmeur zal Anke Bijlsma dit prachtige theater op de kaart zetten. Er staan al diverse evenementen in de agenda.

0 reacties

Geef een reactie