Theaterkerk Nes en Opus3 verzorgen educatieproject over Nachtwacht360

‘Deze kans mogen basisscholen niet missen’ Basisschoolkinderen uit de regio Noordoost-Friesland krijgen de kans om in oktober of november de Nachtwacht te zien. Niet de echte, maar de fotoreplica die […]

Written By klasinavanderwerf

On 17 september 2020
"

Verder lezen

‘Deze kans mogen basisscholen niet missen’

Basisschoolkinderen uit de regio Noordoost-Friesland krijgen de kans om in oktober of november de Nachtwacht te zien. Niet de echte, maar de fotoreplica die gemaakt is door fotograaf Julius Rooymans en modeontwerper Hans Ubbink. De beroemde tentoonstelling Nachtwacht360 – keerzijde van kunst is namelijk te zien in Theaterkerk Nes.

NES – ,,Dit is uniek en eenmalig’’, benadrukt Elbrich de Poel van Opus3 uit Dokkum, coördinator van het educatieproject. Het Nachtwacht360-project sluit precies aan bij de missie van Opus3 om geschiedenis, kunst en cultuur dichter bij de kinderen te brengen. ,,Kinderen kunnen hier een speurtocht met verrekijkers doen en een tekenworkshop volgen. De personages op de Nachtwacht worden gebruikt als voorbeeld. Dat zo’n belangrijk werk deze keer niet in Amsterdam maar ‘om ‘e hoeke’ te zien is maakt het nog toegankelijker’’, vertelt Elbrich.

Lesbrief en gastdocent

Scholen uit Noardeast-Fryslân – maar ook daarbuiten – kunnen kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 opgeven voor het project. Zij krijgen dan een lesbrief over de thema’s kunst, geschiedenis en donkerte. Het is voor scholen ook mogelijk om vooraf of na het bezoek aan de theaterkerk een gastdocent naar school te halen. Zo kan sterrenkundige Peer Zaal uit Ee een lezing geven over sterren en duisternis, Tessa Hoekstra uit Ee neemt leerlingen mee naar de Gouden Eeuw en Anne-Goaitske Breteler vertelt op scholen over haar nieuwe kinderboek ‘In Nuvere Nacht’ waarin het meisje van de Nachwacht centraal staat.

Aanmelden kan nog

De eerste scholen hebben zich volgens Elbrich de Poel al aangemeld voor het project. ,,Er kunnen nog meer bij. Kinderen zullen zich ongetwijfeld verwonderen als ze de theaterkerk binnenstappen. Daar is onder andere de levensechte foto van de Nachtwacht te zien die tot in detail is nagemaakt met behulp van mensen die sprekend lijken op hun in verf afgebeelde voorgangers. Zo’n prachtig project, zo dicht bij huis. Dat mogen ze toch niet missen?’’

Meer informatie: www.opus3.nl, www.theaterkerknes.nl of stuur een mail naar uurcultuur@opus3.nl

Foto: Nachtwacht360

0 reacties

Geef een reactie