Verhalen komen los dankzij ‘Het huis vol’

Hoe was het om op te groeien in een groot gezin? We kunnen het ons nu haast niet meer voorstellen, maar voor de generatie die na de Tweede Wereldoorlog opgroeide […]

Written By

On 15 januari 2020
"

Verder lezen

Hoe was het om op te groeien in een groot gezin? We kunnen het ons nu haast niet meer voorstellen, maar voor de generatie die na de Tweede Wereldoorlog opgroeide was het heel normaal om acht, tien of veertien broers en zussen te hebben. ,,Tijdens mijn lezingen roep ik de aanwezigen altijd op om hun geschiedenis te delen met hun kinderen en kleinkinderen, zodat de bijzondere verhalen niet verloren gaan’’, aldus Anita Terpstra die zondagmiddag een lezing geeft over haar boek ‘Het huis vol’ in Theaterkek Nes.

NES (NOARDEAST-FRYSLÂN) – Anita Terpstra is geboren en getogen in Hallum en was altijd al gefascineerd door de jeugd van haar ouders, die beiden opgroeiden in een groot naoorlogs gezin. Haar moeder was een van veertien en haar vader een van zeven kinderen. Aan de hand van de verhalen van haar familie schreef ze een indrukwekkend boek over het grote gezin in naoorlogs Nederland. De recensies waren zeer positief:  ‘Het huis vol is een mooie geschiedschrijving ”van binnenuit”. Uitstekend gedocumenteerd’, zo schreef de Volkskrant. ‘Het geeft een emotioneel beeld van een verschijnsel dat sinds de komst van de pil op uitsterven staat’, zo schreef de recensent in Trouw.

Niet klagen, maar dragen

Inmiddels heeft Anita al heel wat lezingen in het hele land gegeven over haar boek en elke keer weer wordt ze verrast door de verhalen die er dan los komen. ,,Mensen vinden de verhalen uit mijn boek herkenbaar. Verhalen over hoe zij van jongs af aan moesten meehelpen, dat ze verantwoordelijk waren voor hun jongere broertjes of zusjes en hoe moeilijk het soms was om voor een gezin van veertien kinderen eten te krijgen. Zelf delen ze ook fascinerende verhalen die een beeld geven van het vaak harde leven. Daar ben ik blij om, want dit is over het algemeen een zwijgzame generatie. Niet klagen, maar dragen. Ik probeer mensen dan ook bewust te maken van hoe bijzonder hun verhalen zijn. En hoe belangrijk het is dat zij hun belevenissen doorvertellen. Nu het nog kan.’’

Terug in de tijd

Zondagmiddag vanaf 15.00 uur geeft Anita Terpstra een lezing over haar boek ‘Het huis vol’ in Theaterkerk Nes. Een lezing waarbij ouderen ongetwijfeld terug zullen denken aan hun eigen jeugd en waarbij jongeren zich zullen verbazen over hoe de tijden zijn veranderd.

Kaarten zijn verkrijgbaar via deze site.

0 reacties

Geef een reactie