Boeiende verhalen in Theaterkerk Nes

Aant Jelle Soepboer, een rasechte Friese pionier, is naast leraar, politicus en muzikant, zeer zeker ook een boeiende verhalenverteller. Dat bleek vrijdagavond tijdens zijn lezing in Theaterkerk Nes met de […]

Written By klasinavanderwerf

On 2 februari 2020
"

Verder lezen

Aant Jelle Soepboer, een rasechte Friese pionier, is naast leraar, politicus en muzikant, zeer zeker ook een boeiende verhalenverteller. Dat bleek vrijdagavond tijdens zijn lezing in Theaterkerk Nes met de titel ”Magna Frisia.”

Eerder was deze samenstelling en het verhaal in het Fries museum ten gehore gebracht, maar Anke Bijlsma, de directeur en programmeur van de Theaterkerk bracht hen ook naar Nes. De aanwezigen werden meegenomen naar de middeleeuwen en hoe Friesland daarin ontstond, zich uitbreide en profileerde. De tijd van koning Rêdbâd en de tijd waarin Friesland groot en machtig was.

In het verhaal maakte men kennis met de Vikingen en de strijd en de overwinning tegen de Franken. Het vraagstuk, waren de Friezen misschien Vikingen, werd uiteengezet door Soepboer. Terugkijkend bleek dat de Friezen meer op hadden met de landen ten noorden van Friesland dan ten zuiden. De zee tussen deze landen was altijd een drukke route met het komen en gaan van schepen. Een ware handelsroute was er naar de Scandinavische landen. Wonen en leven werd er dan ook veelal rond en aan het water gedaan.

Baldrs Draumar, de band waarmee Aant Jelle Soepboer deze avond liederen ten gehore bracht, zorgde voor verbinding tussen de verhalen. Deze mannen treden niet alleen op in Nederland, maar ook in diverse landen in Europa heeft deze band op het podium gestaan.

Voor wie nog meer van deze middeleeuwse cultuur tot zich wilde nemen kon vooraf genieten van een middeleeuwse driegangen menu. Wiebe de Jong had als chef-kok alles uit de kast getrokken om de beleving naar het verleden al etend in te zetten.

Tekst: Peter Tromp. Foto: Hylke Breteler

0 reacties

Geef een reactie